Over

Iedereen verdient het om gezien te worden!

Sociaal ondernemen

Pantar

Ons motto is "Iedereen verdient het om gezien te worden". De gebruiker, maar ook de producent! Daarom werken we samen met de sociale werkplaats Pantar in Amsterdam om de producten in te pakken en klaar te maken voor verzending. Pantar helpt mensen hun eigenwaarde te vergroten en levert maatschappelijke waarde door mensen op te vangen die zonder deze leer- en werkplek buiten de boot dreigen te vallen.

Oprichter

Hoi ik ben Luci!

Alweer 3 jaar geleden begon het avontuur. Tijdens mijn studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft bedacht ik het idee van Ziemi. Mijn docent vond het zo’n goed idee, dat hij mij motiveerde om het product/Ziemi op de markt te brengen. Zo gezegd zo gedaan! Samen met Elianne, een vriendin van mij uit Delft, zijn we een crowdfunding campagne gestart en dat was het begin van het avontuur. Bekijk hieronder de tijdlijn!

Nog steeds stijgt elk jaar het aantal fietsongelukken, 2022 was het derde jaar op rij waarin er meer dodelijke fietsongevallen waren dan in de auto. Maar liefst 20% van de fiets ongelukken vinden plaats in het donker. Ook voelen fietsers zich meer en meer onveilig in het donker en verliezen daarmee fietsplezier. Hier moeten we wat aan doen, want fietsen is gezonder èn duurzamer! Mijn doel? Ziemi de nieuwe norm maken! Help je mee?

Lees hieronder over het avontuur!

De start

Na het afronden van het vak aan de TU Delft, besloten Elianne en ik mee te doen aan een start-up programma van YESDelft, onder leiding van Roland Berger consultants. Tijdens dit vak hebben we kennis gemaakt met de ins en outs van het ondernemen, met een business plan als eindresultaat.

Ontwikkeling Ziemi 1.0

We hebben wel 100 verschillende 3D printjes gemaakt, en 50 verschillende fietslampjes gedemonteerd om de elektronica te bekijken en gebruiken. Bij elke ontwikkelingsslag hebben we testen met de eindgebruiker uitgevoerd om het ontwerp steeds te verbeteren. Onze les? Met 3Dprinten, ductape en lijm kom je al heel ver!

Crowdfunding

Met een prototype in handen hebben we onze eerste bedrijfsvideo gemaakt. Die video hebben we vervolgens gebruikt om een crowdfunding campagne op te starten. Dat is immers de best manier om je idee te valideren, én om geld op te te halen. Het was ons gelukt om de campagne succesvol af te ronden, met als resultaat 36.189 euro in de pocket! Genoeg om de productie voor Ziemi 1.0 in gang te zetten.

Productie

Om te productie van Ziemi 1.0 te realiseren hebben we enkel met Nederlandse partners samengewerkt. We vonden het belangrijk om optimaal van de processen te leren en zo lokaal mogelijk te produceren. Het meeste werk werd verricht in de sociale werkplaats in Rotterdam. Van solderen tot inpakken. Het was heel leerzaam om elke stap van het proces van dichtbij te kunnen ervaren.

Eerste verkoop seizoen

Het eerste verkoop seizoen was een daverend succes. Wat was het gaaf om te zien hoeveel aandacht Ziemi in de media heeft gekregen en zelfs meerdere prijzen heeft gewonnen! Dit eerste seizoen hebben we maar liefst 3000 Ziemi's verkocht, en daarmee waren we uitverkocht Dit gaf ons alle motivatie en validatie om door te gaan naar de volgende stap: professionaliseren en opschalen!

Samenwerken Spanninga

De volgende stap: professionaliseren en opschalen. Hierin vonden wij fietsverlichting expert Spanninga als partner. Veel Ziemi gebruikers hebben ons enorm geholpen bij het verbeteren van het product. Door hun waardevolle feedback en ideeën hebben we veel stappen kunnen maken! Een ontwerp traject met Spanninga volgde, met als eind resultaat: Ziemi 2.0.

Luci gaat verder

Begin dit jaar stonden we voor een belangrijk keuze moment: gaan we door, of slaan we een andere weg in. Elianne heeft besloten aan een nieuw avontuur te beginnen. Ze is nu werkzaam binnen het innovatie team van een bank. Luci gaat door met Ziemi, maar niet alleen! Ze heeft super fijne mentoren binnen de sector, en niet te vergeten de Ziemi community!

Productie Ziemi 2.0

Helaas was dat het in deze fase niet financieel haalbaar om wederom met verschillende Nederlandse partners te werken. We hebben een betrouwbare partner in Hongkong gevonden en werken nog steeds met een sociale werkplaats, om de Ziemi's in te pakken en verzendklaar te maken. Zo besparen we ruimte en uitstoot bij internationaal transport en dragen we een steentje bij aan de Nederlandse maatschappij!

Lancering Ziemi 2.0

Het is zover! De productie van Ziemi 2.0 is af en de lampjes zijn aangekomen bij de sociale werkplaats. Door iteraties, klanttesten en feedback hebben we een geweldige nieuwe versie weten te ontwikkelen. De Ziemi's zijn klaar om jou in het licht te zetten, want dat verdien je!

Heb je vragen of advies? Laat het ons weten!