Volkskrant - Met dit makkelijk op te bergen fietslampje ben je extra zichtbaar op de weg, maar het heeft één probleem
In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week: je kruis in het spotlicht met het fietslampje Ziemi.
Dit jaar begon de ANWB met de campagne Zet je licht aan in het donker, omdat ruim 20 procent van de fietsers deze diepdonkere maanden zonder verlichting doortrapt. In 2003 was de helft van de fietsers lampjesloos, dat is toch flink verbeterd. Misschien daarom die weinig urgente slogan. ‘Je bent een achterlijke primaat als je zonder licht de weg opgaat’, komt harder binnen.
TU Delft-student Luci Santema bedacht het fietslampje Ziemi, dat niet de straat, maar de benen van de fietser verlicht. Volgens verkeersonderzoekinstituut SWOV wordt ruim 70 procent van alle fietsers van de zijkant geschept. Met verlichte benen zijn fietsers ruim 50 procent beter zichtbaar voor automobilisten, concludeerde onderzoeksbureau TNO.
De Gadgetdesk is een van die achterlijke primaten die AH-lampjes koopt en kwijtraakt voordat ze bij haar fiets is aangekomen. Batterijen van vastgeschroefde fietsverlichting vergeet ze te vervangen. Zo zijn er nog tal van vergelijkbare smoesjes te verzinnen, maar feit blijft: de Gadgetdesk fietst vrijwel altijd zonder licht. Het testen van Ziemi voelt als een nieuwe kans. Het is ook geen leven om met een bonkend hart op je stalen ros te stappen omdat je bang bent in een politiefuik te belanden (toch enger dan een ongeluk krijgen, kennelijk).
Veel goed, één probleem
Ziemi doet heel veel dingen goed. Voor de installatie heb je niks nodig, je gespt het rubberen opzetstuk als een soort tiewrap om je stuur en schuift het lichtje erin. Voor je sleutelbos is er een handige, magnetische ring waar je het lampje in klikt als je je bestemming hebt bereikt. Als je net als de Gadgetdesk je sleutels tijdens het werk op je bureau legt, waar ook de oplader van je telefoon ligt, is de stap voor de meeste primaten klein genoeg om dat lichtje zo nu en dan eens op te laden.
Het enige probleem is dat Ziemi slechts als aanvulling dient op normale fietsverlichting. Verlichting die 20 procent van Nederlanders nog steeds niet heeft. Hopelijk schijnt Ziemi binnenkort niet alleen op je kruis, maar óók naar voren en naar achteren. In één spectaculaire houder voor aan je sleutelbos, want hoe minder gedoe, hoe reëler de kans op verlichting.
Het slimste van Ziemi is namelijk die magnetische sleutelhanger, waaraan het lampje bijna net zo soepel vastklikt als AirPods in hun witte, gladde doosje. Dat vergeet de Gadgetdesk overigens nooit, want wie fietst er nou zonder AirPods in?