Waarom heb je als fietser een lamp die de straat verlicht, maar niet jezelf? Met dat idee hebben twee studenten aan de TU Delft een omgekeerde fietslamp ontworpen, waarbij je als fietser zelf verlicht wordt en dus een stuk zichtbaarder wordt. Verhoogt dat ook de veiligheid?


De Ziemi, zoals het lampje heet, ontstond als een studieproject waarbij Elianne Koetzier en Luci Santema iets moesten ontwerpen voor een fiets. Na het afronden van het project besloten de studenten om het product verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. Inmiddels zijn er zo'n 2500 stuks verkocht.

Wat maakt de fietslamp nou anders dan een normaal lampje? "De verlichting is gericht op de ledematen, zoals op de knieën en voeten", vertelt Santema. En dus niet op de weg, zoals hoe het bij standaardverlichting is. "Andere weggebruikers herkennen je gelijk als fietser. In plaats van alleen een fietslampje, krijgt een fietser nu een menselijk aspect."

Dat heeft volgens Santema veel voordelen. "Er wordt een veel groter oppervlakte verlicht: het hele onderlichaam", zegt ze. "Ook worden fietslampen steeds feller, waardoor andere weggebruikers verblind raken. Dat is bij de Ziemi niet zo. Ten slotte ben je altijd verlicht en niet afhankelijk van andere verlichting." Al is een aanvullende lamp die de straat verlicht nog wel nodig, want je bent als fietser verplicht dat te hebben.

Onveiliger gedrag
Het idee achter de fietslamp is goed, vindt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. "Je bent goed zichtbaar en ziet een mens in plaats van een klein lampje. Dat is voor automobilisten fijn", legt hij uit. "Het heeft vooral een voordeel van dichtbij, want dan zie je wat de ander gaat doen. Een fietser kan onverwachte bewegingen maken en dat zie je door zo'n lampje dus sneller."

Toch plaatst de verkeerspsycholoog ook kanttekeningen. "In algemene zin is het zo dat als mensen zich veiliger voelen, ze onveiliger gedrag vertonen." Als voorbeeld geeft hij mensen met winterbanden, die volgens hem meer risico's nemen dan mensen die met zomerbanden rijden. "Mensen zijn dus geneigd om hun 'veilige tool' te compenseren."

Al is dat volgens Tertoolen geen reden om dingen niet veiliger te maken. "Het is wel een lastig fenomeen", meent hij. "Je moet uitkijken dat het niet een circus wordt op de weg. Met extra lichten wordt het een soort attractiepark en dat gaat op den duur de veiligheid beïnvloeden. Aan de andere kant moet je er alles aan doen om veiligheid te verhogen."

 

https://www.rtl.nl/editie-nl/artikel/5281637/fietslamp-tu-delft-verkeersveiligheid-donker-verlichting-fietsen