Miljoenen Nederlanders fietsen dagelijks, maar veel te vaak nog zonder fietsverlichting. Of fietsers gebruiken een lampje dat weliswaar een boete voorkomt, maar een ongeluk niet: omdat je met zo’n lichtje nog steeds praktisch onzichtbaar bent voor auto’s. En dus bedachten Elianne Koetzier (24) en Luci Santema (23) ‘Ziemi’ (afgeleid van het Engelse see me, oftewel zie mij).

Luci zag letterlijk het licht tijdens haar master Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. ,,Ik werd gepusht kritisch te kijken naar fietsers, en al snel viel me op dat ze zo ongelofelijk slecht zichtbaar zijn in het donker.” De oplossing kwam tot Luci in de vorm van een metafoor. Want waar willen mensen nog meer gezien worden? Op een podium. En op dat podium staan de spotlights vol op de persoon in kwestie. Dat moest dus ook op de fiets gebeuren. ,,Je wilt dat jij gezien wordt. Dus geen lullig lichtje dat in het niks schijnt, maar een stevige lamp die de fietser zelf zichtbaar maakt.”

Ziemi doet dat dankzij biomotion. ,,Dat is het zichtbaar maken van herkenbare menselijke bewegingen, waardoor fietsers direct als mens gezien worden. Betere zichtbaarheid én automatisch een hogere attentiewaarde bij bijvoorbeeld automobilisten, waardoor verkeersveiligheid in het donker toeneemt”, legt Luci uit. ,,Ziemi is dooriedereen te gebruiken omdat je de lichthoek kan veranderen, zodat je het lampje zo in kan stellen dat het optimaal op de benen schijnt. Door het dakje boven de lamp en de dieperliggende leds, hebben jij en anderen geen last van de verlichting.” Dankzij een verstelbare rubberen band kan Ziemi op elke (kinder)fiets gemonteerd worden. Met een speciaal ‘sport tussenstukje’ zelfs op een racefiets. ,,En is Ziemi op? Dan kan je hem gewoon weer opladen met de bijgeleverde USB-kabel.”

Fietsfanaat
Elianne en Luci zijn beide fietsfanaat en vullen elkaar binnen het bedrijf goed aan. Luci is de ‘geboren ondernemer’ die dingen makkelijk ‘fikst’. Elianne, afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool op Industrieel Product Ontwerpen, richt zich vooral op het ontwerp en de productieaspecten van Ziemi. Om dit revolutionaire fietslampje definitief op de markt te krijgen, zijn de twee ondernemers een crowdfunding begonnen. ,,Dat is aan de ene kant omdat we dan geen lening van de bank nodig hebben, maar aan de andere kant leren we zo de markt alvast een beetje kennen. Is er veel animo voor ons idee, zitten fietsers te wachten op Ziemi?” Het concept van biomotion is natuurlijk niet helemaal nieuw in de fietsbranche. Reflectoren op trappers, in spaken, of reflecterende kleding bestaan al langer. Maar om zichtbaar te worden, heb je een lichtbron nodig. En op het moment dat een auto je ‘beschijnt’, is de reactietijd inmiddels beperkt. ,,Met Ziemi verlicht je jezelf en ben je dus al veel eerder zichtbaar”, legt Luci uit. Daarom neemt de kans op ongelukken drastisch af. ,,Een normaal fietslampje heeft een lichtoppervlakte van rond de 25 cm2. Omdat Ziemi je hele onderlichaam verlicht, levert dat een lichtoppervlakte op van ongeveer 4400 cm2, dus 176 keer zoveel!”

Patent
Inmiddels is Ziemi gepatenteerd en klaar om de wereld te veroveren. Voorlopig moet Ziemi volgens de wet nog naast de bestaande fietslampen gebruikt worden. Voor de hand ligt dat Elianne en Luci op termijn met een totaaloplossing komen. ,,Ziemi moet de nieuwe norm worden van fietsverlichting. Zodat je van voor, achter én de zijkant altijd zichtbaar bent. Het zou mooi zijn als fietsfabrikanten inhaken en Ziemi bijvoorbeeld standaard meeleveren met hun fietsen. En wie weet kan het ooit zelfs in het frame geïntegreerd worden. Vroeger had ook iedereen een losse TomTom in de auto. Een paarjaarlateris het de normaalste zaak van de wereld dat het in je dashboard zit.”

 

https://www.ad.nl/tech/zo-maakt-deze-gloednieuwe-verlichting-fietsen-nog-veel-veiliger~aadac8d5/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F